BLOG POST

De zee is heilzaam voor jou!

Alweer een tijdje loop ik met mensen langs de zee en voer een mooi gesprek. Het effect dat het heeft is groot. Er komt rust en inzicht door het luisteren naar de verhalen, ruimte laten voor emoties, mijn intuitie en zacht aansturen naar een oplossing die men zelf door het wandelen creatief inziet. Ik loop niet voor niets langs de zee. Wandelen en de zee hebben een heilzame werking.

(onderzoeken tonen dat aan). Het is de beste plek om stress te verminderen en nieuwe energie op te doen.

Mij heeft de oceaan tijdens mijn hersteltijd in Puerto Rico erg goed gedaan. Ik adviseer dan ook: ga heerlijk langs de zee wandelen. Alleen of neem iemand mee om te sparren en je verhaal te doen.

Dit zegt het onderzoek: Na een bezoek aan het strand voelen mensen zich kalmer, frisser en positiever. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse natuurbehoudorganisatie Natural England, uitgevoerd door researchers van de universiteiten van Exeter en van Plymouth. In totaal namen 2750 mensen tussen de 8 en 80 jaar deel aan de studie. Wat bleek? Nagenoeg alle deelnemers voelden zich beter na het bezoeken van het strand, het platteland of een mooi park maar de kust zorgde verreweg voor de meest positieve gevoelens. Volgens één van de onderzoekers, Mathew White, zit het idee dat je je goed voelt aan het strand verankerd in onze hersenen. Een groot Engels onderzoek heeft aangetoond dat mensen die aan zee wonen ook daadwerkelijk gezonder zijn. De zee beperkt namelijk stress én moedigt onbewust lichaamsbeweging aan. Maar er is meer.

Op deze 4 manieren draagt de zee bij aan je fysieke en mentale gezondheid:

1) Zeelucht als medicijn

Dokters sturen patiënten al eeuwenlang naar de zee. En dat is niet voor niets. In feite is zeelucht een medicijn dat je kunt inademen. De minerale zouten in zeewater hebben de bijzondere eigenschap dat ze in de vorm van negatieve ionen in je bronchiën worden verspreid. Deze deeltjes zorgen er voor dat zuurstof sneller kan worden opgenomen in je lijf. Hierdoor wordt er wat extra serotonine aangemaakt en dat is gunstig want dit geluksstofje heeft een positief effect op stress en je humeur.

Je hersenen zijn 24/7 bezig met het registreren van geluid. Onderin je hersenstam, in je reptielenbrein, wordt voortdurend geanalyseerd of een geluid veilig is of niet. Natuurlijke geluiden worden van oudsher herkend als veilig. Dit in tegenstelling tot mechanische en industriële geluiden zoals het rinkelen van een telefoon of het voorbijrazen van een trein. Het meest prettig voelen we ons op plekken waar omgevingsgeluiden ons onbewust een veilig gevoel geven. Om die reden helpt het ruisen van de zee ons op een diep niveau te ontspannen.

3) Het zien van een horizon

Buiten zijn helpt depressies voorkomen. Zit je niet lekker in je vel? Vermijd drukke winkelstraten en grauwe woonwijken en ga naar een plek waar je de horizon duidelijk kunt zien. Waarom? Een horizon is een natuurlijke begrenzing en helpt je om de angst die grenzeloosheid (in denken, voelen en emoties) met zich meebrengt te kalmeren. Op een bankje zitten met uitzicht op zee doet dus écht wonderen.

4) Baden in zeewater

Als zeewater, zoals bij thalassotherapie, tot 34 graden wordt verwarmd kunnen allerlei heilzame stofjes doordringen in je huid. Denk bijvoorbeeld aan jodium en ijzerhoudende stoffen zoals kalium, calcium, zwavel, silicium, fluor en zink. Onder de 34 graden worden deze stoffen ook opgenomen, maar in mindere mate. Toch is ook zwemmen in koud(er) zeewater ook super gezond. De golven masseren je lichaam en door te zwemmen krijg je soepele gewrichten. Ben je sportief ingesteld? Dan is surfen misschien iets voor jou."