BLOG POST

Schijnspiritualiteit


Schijnspiritualiteit is elke vorm van spiritualiteit die geluk, genezing en groei belooft maar mensen juist berooft van eigenwaarde, autonomie, en ze uit hun kracht haalt. Het is van alle tijden en je vindt het onder alle geloofsovertuigingen en bij alle vormen van spiritualiteit: van kerken en tempels tot spirituele centra, websites, leraren en praktijken.

Het is een uitdaging van deze tijd voor mensen die verlangen naar bewustwording en zich tot spiritualiteit wenden om het juiste onderscheid te maken tussen authentieke spiritualiteit die je vrij laat en helpt in je kracht te gaan staan, en schijnspiritualiteit die je juist ontkracht en afhankelijk maakt.

Wanneer je verdwaalt in de wereld van vals licht kan dit je veel tijd, energie en geld kosten en zeer pijnlijk zijn, maar uiteindelijk leidt het ook tot bewustwording, mits je wakker wordt en weer de leiding over jezelf en je eigen leven neemt. Elke ervaring kan immers dienen als les en als weg naar bewustwording, en valse spiritualiteit is een heftige, verwarrende en pijnlijke, maar daarom uiteindelijk ook zeer leerzame weg!

Hoe kun je jezelf bevrijden van de fuik van de valse spiritualiteit of voorkomen dat je erin verstrikt raakt?

Ga in je kracht staan Realiseer je in de eerste plaats dat jij in wezen een autonoom, soeverein wezen bent en de schepper van je eigen ervaringen. Je bent eeuwig. Je hoeft nergens bang voor te zijn. Je bent precies goed zoals je bent en precies waar je moet zijn. Er zijn geen deadlines die je moet halen. Je hoeft jezelf niet te zuiveren. Je zit precies goed op je pad en leer wat je wilt leren door het leven te ervaren zoals het is. Je kunt het niet verkeerd doen. Je bent evenveel waard als iedereen. Je hebt recht op jouw autonomie, jouw ervaringen, jouw grenzen.

Alles wat dit niet onderschrijft, valt onder valse spiritualiteit.

Luister naar je gevoel Als iets niet goed voelt is het waarschijnlijk niet goed. Als je frequentie en gevoel van eigenwaarde dalen na het lezen van een boek, het bijwonen van een reading, een sessie, een workshop zitten er mogelijk elementen van valse spiritualiteit, angst-denken, macht en/of ego in.

Blijf kritisch Omdat iemand beweert Aartsengel Michael te channelen hoeft de informatie die ze doorgeeft nog niet geheel zuiver of zelfs werkelijk van Michael afkomstig te zijn. Daarnaast ben je zelf een autonome schepper en staat je ziel op hetzelfde niveau van bewustzijn en goddelijkheid als de aartsengelen en opgestegen meesters. De meest waardevolle wijsheid die je kunt ontvangen, is die van je eigen Ziel.

Wees eerlijk naar jezelf We zijn allemaal menselijk en hebben nog allemaal nog kwetsbare plekken, wonden of onbewuste stukjes (het verlangen naar de perfecte vader- of moederfiguur die ons moet redden bijvoorbeeld) die ervoor kunnen zorgen dat we in de fuik van valse spiritualiteit gezogen worden. Veroordeel jezelf daar niet voor maar zie ze zoals ze zijn, en neem de verantwoordelijkheid om ze te helen.

Hoe kun je dan authentieke spiritualiteit herkennen?

Mensen, centra, theorieën die authentiek spiritueel zijn opereren daadwerkelijk vanuit het hart: zonder oordeel, met compassie, humor en geduld voor jouw tempo en jouw proces. Ze hebben het niet nodig op een voetstuk gezet te worden, hebben het niet nodig gelijk te hebben of verheerlijkt te worden. Ze laten je geheel vrij en respecteren je autonomie, en willen bovenal dat jij het krachtige, prachtige wezen wordt dat je al bent!

Bron: Wendy Gillissen