top of page

BLOG POST

Hoe doe je dat nu eigenlijk. Van een blokkade afkomen?


Eindelijk van die blokkade af voor meer plezier in je werk, relaties en priveleven.

Niet lekker in je vel zitten heeft gevolgen.

Gevolgen voor je werk, relaties, je sociale leven en je gevoel.

En dan kan het zomaar zijn dat het allemaal niet meer stroomt.

Alles zit tegen.

Ik ken dat gevoel.

Ook ik zat ooit niet lekker in mijn vel.

Kreeg een burnout, mijn relatie liep stuk en kreeg ontslag.

Was niet blij, onzeker. Kortom er ontstond een giga blokkade.

En heb lang gezocht naar een oplossing.

Uiteindelijk ben ik zelf aan de slag gegaan.

Met vallen en opstaan.

Met mijn gevoeligheid als tool.

Dat was soms een hele klus.

Nu ben ik waar ik wezen wil.

Met een mooie praktijk.

Met een sterke intuitie als tool.

Mijn zelfverzekerde ik is terug.

Ik koos, voor mezelf.

Voor balans.

Om te doen wat ik wilde doen.

Met als resultaat:

Meer energie.

In Balans zijn.

Zelfvertrouwen.

Persoonlijke groei.

Stappen maken richting mijn passie en missie.

Weer genieten.

Daarom wil ik graag mijn tips delen.

Veel gingen je voor met het toepassen.

Sterke mensen, die even niet goed in hun vel zaten.

Door een blokkade.

En nu klaar zijn om hun gift aan de wereld te geven.

DUS

Als je die blokkade nu eens herkent, er iets aan kunt doen en daardoor weer lekker in je vel zit? Dan loopt alles toch veel fijner en stroomt weer? Overvloed is voor jou. Want je voelt je goed en straalt weer! In relaties, in je werk, in je klantencontact. Noem maar op. Jij bent je eigen goudmijn en dat verdient zich terug. In leuk werk, opdrachten, leuke relaties (vooral met jezelf), in geld. Want het een is het gevolg van het ander.

Een blokkade zorgt ervoor dat je niet verder kunt. Ze kunnen ver weggestopt zijn en in verschillende vormen zich aandienen. Vaak onbewust, we herkennen het niet omdat we inmiddels gewend zijn aan ons gedrag, onze muren die we opgooien.

Oke, dus op een blokkade zit niemand te wachten. Toch hebben we er allemaal mee te maken (ook ik ooit). In meer of minder mate. Soms gaat het voorbij omdat het om een klein "dingetje" gaat. Een moment opname door omstandigheden, een gesprek, stress. Het kan een fysieke blokkade zijn of een emotionele. Bekend is dat een fysieke blokkade veelal wordt veroorzaakt door een emotionele. Natuurlijk staat dit los van letterlijke fysieke schade. Hoewel hier ook een theorie over bestaat.

Wanneer een blokkade langer duurt gaat dat gevolgen hebben. Voor je gezondheid dus, de omgang met mensen, je energienivo, je zelfvertrouwen zelfs. Werk of je eigen bedrijf loopt niet soepel en dat betekent verlies van inkomsten, klanten en je blijdschap, plezier. Als je gevoelig bent dan werkt dit dubbel zo hard door.

Een blokkade begint dus ergens. De meest eenvoudige dagelijkse blokkades zijn wel te herkennen. Deze blokkades komen vaak in de excuusvorm. We verzinnen wat af om iets niet te doen, ja maar..... is zo'n bekende. We zijn negatief, voelen angst.

Veel is terug te voeren op je zelfbeeld. Wanneer je zelfbeeld zwak is worden we onzeker en durven niet aan te pakken. Je blokkade is een feit. Dus laten we eerst eens kijken hoe het zit met je zelfbeeld en probeer er mee aan de slag te gaan.

Stap 1. Wie ben jij? Weet jij wie jij bent?

Vaak denken wij van wel. Omdat routine ervoor zorgt dat we vastzitten in een zelfbeeld, in een comfortzone. Een verandering zet vaak de boel op zijn kop. Dan blijkt het beeld niet meer te kloppen van onszelf. Er zijn veel redenen van verandering: een scheiding, relatie- en familieproblemen, de overgang, ontslag, burnout, een overlijden, finaciele zorgen, het uit huis gaan van de kinderen. Ook positieve veranderingen zoals een verhuizing, reis haalt je uit je comfortzone. En dit geeft stress, je weet niet om te gaan met "jezelf" en je blokkade is een feit. Dan kan het moment komen dat wij ons afvragen wie we nu eigenlijk zijn. Dat is een lastige vraag en deze zoektocht duurt lang, zo niet een heel leven. Je komt al een heel eind door een lijstje te maken met je kwaliteiten, karaktereigenschappen, rollen die je vervult en hoe je dat doet.

Tip: maak een visionboard, zoek een foto van jezelf en plak daar teksten, plaatjes op die deze vragen beantwoorden. Voel of dit beeld klopt met je binnenkant, wil je zo zijn? Ben je dit echt? Verander, speel ermee. Als het klopt.....kijk er regelmatig naar en tover een glimlach op je gezicht.

Stap 2. Hoe zien anderen jou?

Mensen die jou kennen en nog beter, die je niet kennen vormen een beeld van jou. Vraag eens (ja, dat is heel eng) hoe zij jou zien. Ik kreeg altijd te horen dat ik niet “echt” was. Daar snapte ik niets van, ik deed toch mijn best aardig te zijn en behulpzaam. Dat was schrikken maar ik snapte het wel. Ik was mezelf niet. Een eyeopener! Vragen dus. Dan kan je bijstellen als het je belemmert. Misschien zien ze je als een persoon die alleen maar beren op de weg ziet. Dat is een blokkade die acties de kop indrukt.

Stap 3. Jou binnenkant versus buitenkant

Wanneer je onzeker of geblokkeerd bent zal je technieken gebruiken, gedrag aanleren om dat te verbergen. Je compenseert daarmee hoe jij je van binnen voelt. En dat kan wel eens heel anders zijn dan jij aan je buitenkant laat zien. Mensen kun je niet om de tuin leiden. Zij voelen scherp aan dat je binnen / buiten niet klopt. Met als gevolg dat je niet “echt” overkomt, mensen je niet serieus nemen en je daardoor niet lekker in je vel zit met alle gevolgen van dien. Zoals klanten die niet komen, je omzet daalt, vrienden blijven weg.

Tip: Ook hier kan een visionboard je helpen je binnenkant in beeld te brengen. Plak, knip en laat zien wie je bent, hoe je bent. Wees creatief met kleur, symbolen. Knal! Zet jezelf in een mooi lijstje en kijk er regelmatig naar. Zo wil jij je voelen, je authentieke jij! Laat dat zien aan je omgeving! Hoe voelt dat? Wat vinden mensen van je. Durf. Wees niet bang te verliezen wat niet meer past.

Stap 4. Hartsgevoel

In verbinding staan met jezelf betekent voelen wat jij wilt. Ook je blokkade. Om ervan te leren je verlangen te herkennen in je hart en daarnaar leven. In verbinding met anderen zijn door middel van luisteren, hulp, haalt ons regelmatig weg uit ons eigen bewustzijn, ons hart, we parkeren ons gevoel. Op den duur weten we niet beter meer. We zijn bezig met die ander, voor die ander. Ze doen een beroep op onze aandacht en wij laten dat toe. We trekken uit ons eigen gevoel weg, we denken na over de ander en analyseren de situatie of hulpvraag. We zitten veel, heel veel in ons hoofd en denken een ander en onszelf daarmee te dienen. In verbinding zijn vinden we belangrijk. Het geeft ons veiligheid en acceptatie. Je hoort erbij, men vindt je aardig. Je zelfvertrouwen en eigenwaarde verhoogt. Denk je. Je denkt dat je de ander nodig hebt voor je eigen welbevinden. Door je hart te openen en te leven vanuit je hart maak je verbinding. Je voelt dan weer je verlangens, je eigenwaarde, zelfvertrouwen, blijheid.

Maak verbinding met je hart, je mening, je gevoel en verander wat niet meer bij je past. Leef in lijn met jouw waarheid. Dit maakt het open houden van je hart veel makkelijker en leef je echt in verbinding met wie je bent. Blijf trouw aan wat bij jouw past, je passie, dromen. Neem je toekomst in eigen hand.

Stap 5. Ademen - geeft rust - een basis, waardoor je helder en zekerder bent

Een verkeerde ademhaling door een blokkade geeft spanning en dat kun je niet gebruiken. Er zijn verschillende oorzaken te vinden voor een slechte ademhaling. Als je bijvoorbeeld vaak moet zuchten of gapen, kan dit er op wijzen dat je verkeerd ademt. En als je verkeerd ademhaalt, kan dit als gevolg hebben dat je sneller moe bent of meer nek- en rugklachten krijgt.

Als je je ademhaling blijvend wilt verbeteren, moet je de volgende oefeningen drie weken lang drie keer per week uitvoeren. Het doel is om langzaam en diep adem te halen door je neus.

– Adem aandachtig. Leg je hand op je borstkas en adem langzaam in en uit. Ervaar hoe je borstkas op en neer gaat en realiseer je hoe je schouders en buik reageren. Doe je ogen dicht en luister aandachtig naar je eigen ademhaling. Stel jezelf de volgende vragen: waar komt mijn ademhaling vandaan? Voel ik het bij mijn borstkas, buik of schouders?

– Open je ademhaling. Ga rechtop staan, rol je schouders rustig naar achteren en voren en ga stevig staan. Ontspan je armen en handen en steek je kin in de lucht, zodat deze parallel met de vloer loopt. Adem nu diep en langzaam in door je neus en probeer te ontspannen.

– Adem dieper. Verleng je ademhaling eens met een paar seconden. Probeer eens langer in te ademen en te wachten met uit ademen om vervolgens je adem seconden lang uit te kunnen blazen. Dit kun je doen door je adem bijvoorbeeld een paar seconden in te houden en pas los te laten wanneer je uitademt. Probeer tijdens deze oefening nog steeds ontspannen te blijven staan en je schouders mooi, ontspannen naar achteren te duwen.

– Adem langzamer. Je hebt geen haast, dus probeer je ademhaling rustig te houden. Neem even pauze tussen elke ademhaling door. Vooral met dit soort oefeningen is het belangrijk om het wat rustiger aan te doen. Tel eens hoelang je in- en uitademt en probeer dit langzaamaan te verlengen.

Tip: Denk je dat jij geen tijd hebt om je drie weken lang te storten op deze oefeningen? Dan hebben we nog één laatste tip. Neem elk uur even een moment om na te denken over hoe je op dat moment ademhaalt. Ga rustig zitten en adem langzaam in en uit (vier seconden in, vier seconden uit). Mensen zijn vaak geneigd om snel in- en uit te ademen. Als je gaat tellen, word je gedwongen langzamer en dieper adem te halen.

Stap 6. Doorbreek die blokkades

Door een simpele oefening kan je deze blokkades doorbreken. Maak daarvoor eerst een lijst van enkele belangrijke veranderingen die je in je leven zou willen aanbrengen en wat het daadwerkelijk doen daarvoor in de weg staat. Vervang daarna dan alle ‘maars’ door het woordje ‘en’.

Bijvoorbeeld:

Ik zou meer tijd willen voor m’n hobby's (maar) en ik heb geen tijd door mijn werk en verantwoordelijkheden thuis > Nieuwe gedachten en actie: Dus moet ik mijn verantwoordelijkheden beter plannen en mijn werktijden aanpassen en anders indelen.

Ik zou meer invloed willen op de beslissingen die genomen worden bij mijn afdeling (maar) in mijn functie neem ik geen deel heb aan de meetings waar de belangrijke beslissingen worden genomen. > Nieuwe gedachten en actie: Dus ik moet op informele momenten praten met beslissers en aangeven dat ik graag mijn ideeën op papier zet en wil inbrengen. Daarnaast kan ik vragen of ik meer betrokken kan worden bij de punten waar ik graag over mee wil denken. Ik kan in projectteams zitting nemen die beslissingen en beleid voorbereiden.

Ik zou wel creatiever willen zijn als het gaat om ideeënvorming (maar) en ik ben niet creatief, anderen zijn dat veel meer < Nieuwe gedachten en actie: Dus ik ga meer investeren om te zorgen dat ik creatiever wordt bijvoorbeeld door training, opleiding en oefening.

Wat er gebeurd is dat je door de zin te veranderen in ‘en’ i.p.v. ‘maar’, op een andere manier kijkt naar je wens en de realiteit. Je wordt oplossingsgericht i.p.v. automatisch blokkades op te werpen. Je gaat als vanzelf denken in acties, waardoor je aan de slag gaat je wens te realiseren. De blokkades die je passief houden zijn weg.

Wanneer het toch lastig je acties te verzinnen dan kan het zijn dat er nog andere blokkades zijn. Het is goed deze te onderzoeken en boven water te krijgen.