BLOG POST

Wanneer "botoxwoorden" niet meer helpen!


Wanneer botoxwoorden niet helpen, word je toch gewoon jezelf?

We praten wat af. Want praten heeft een functie. Je maakt duidelijk wat je wilt, welke gevoelens er zijn, emoties. Het uitspreken van je gedachten, meningen, advies, toont de ander wie wij zijn. Waar ik sta, waar jij staat. Maar is dat wel zo? Is het oprecht? Authentiek, met hart en gevoel, passie zelfs. Of is het een kunstje om erbij te horen. Aardig gevonden te worden. We praten vaak "technisch", delen wat de boeken schrijven, met aangeleerde gesprekstechnieken, modellen, geleerde uitstraling. Dat is handig, want niet iedereen is even tactisch of emphatisch. Soms hoor ik de mooiste verhalen en theorieen. Toch valt het op dat maar weinig mensen in de praktijk praten met gevoel. Alsof het niet mag. Bang voor het stempel sentimenteel, gevoelig, emotioneel te zijn.

Praten is dus makkelijk en moet. We kunnen mensen snel laten weten wie wij zijn of denken dat we zijn, om te overtuigen en veel meer redenen. Tenminste, als je hart en gevoel er bij betrokken is. Wij kunnen de oprechtheid aanvoelen en zien. Met dat talent zijn er veel geboren gelukkig. Uitzonderingen zijn er. Lichaamstaal is nl. onze belangrijkste taal. Die kun je niet foppen. Zijn we onzeker over iets, over onszelf, angstig, dan proberen wij oa. met "hoehethoortpraten" dat te verbergen. Een keurige uitspraak, de juiste woorden (vooral die een ander wil horen), een soort botoxgesprek dus met woorden. Het gevoel, de emotie, de kwetsbaarheid beweegt niet mee. En daar laat je een belangrijk stuk van jezelf liggen. Jouw goudmijn, nl jezelf zijn, authentiek en er lekker niet mee zitten.