BLOG POST

Ben jij een Introverte HSP'er?


Ergens voel jij je verscheurd. Je wilt wel gezellig doen en mee gaan maar je wilt ook graag rust en eindelijk even alleen zijn. Je bent sensitief en “verlegen”.

Als je dit herkent, is de kans groot dat je een introverte HSP'er bent.

Zelf ben ik introverte HSP’er en daar schaamde ik me ooit voor!

Na jaren ben ik erachter hoe het zit en waarom ik niets van mezelf begreep.

Hoewel het lijkt of ik extravert ben is dat maar schijn. Op een podium voelde ik mij thuis, met mijn toneelervaring is dat niet zo gek. Op een podium kon ik mijn extraverte kant(je) naar buiten brengen, Veilig en in een rol.

Daarbuiten was het anders. Een soort van verlegenheid overviel mij zodra ik een volle kamer binnen ging, een feest bezocht enz. Ik snapte dan ook niets van mijzelf. Trok mij het liefste terug. Voor de mensen die mij kennen, niet helemaal te begrijpen omdat niemand dat merkte. Het viel mijzelf wel al op dat ik graag dieper, serieuzer en geconcentreerder praat over problemen. Vind het fijn om te luisteren, vragen te stellen en advies te geven.

Het is een stille emotie, een stille ik die binnen in zich alleen en eenzaam voelde, moe van alle mensen om mij heen. Meer emotionele voorbereiding nodig heb voor acties dan anderen. Van betekenis willen zijn en niet weten hoe. Ik kende mijn kwaliteiten maar hoe bracht ik deze naar buiten? Waren anderen niet beter, succesvoller, hadden meer praatjes?

Ik deed onderzoek, las veel en betrok mijn spirituele kant erbij. Ja ook die kant omdat mijn intuïtie en sensitiviteit mij extra uit evenwicht bracht. Ik wist niet wat het was, kon het niet plaatsen en was daardoor erg uit balans. Door healingen, chakra werk en massages kwam ik in balans en in positieve energie en kon ik uiteindelijk op mijn eigen wijze mijn pad volgen.

Dit leidde ertoe dat ik mijzelf succesvol kon laten zien met mijn introverte HSP eigenschappen, de voordelen ervan zie en geleerd heb ermee om te gaan. Ik sta nu in mijn kracht, gemotiveerd om mijn dingen te doen en uit te dragen. Zonder angst.

Daar heb ik wel wat voor moeten doen, leuke en minder leuke ervaringen doorleven, goed naar mezelf in de spiegel kijken, grenzen trekken, mensen loslaten en vooral zijn wie ik ben, dat accepteren om nu als voorbeeld uit te dragen en introverte HSP’ers te inspireren ook zover te komen.

Dus..........wat kunnen we zeggen over introverte Hsp'ers.

Introverten hebben behoefte aan alleen zijn. Ze hebben rust en stilte nodig om bij te tanken. Introverten halen energie uit hun innerlijke beleveniswereld. Uit hun gedachten en gevoelens. Dit naar binnen gaan levert energie op. Daarbij zijn introverten gevoelig voor prikkels van buiten. Grote groepen, drukte, activiteiten waarbij snel geschakeld moet worden, kosten dan ook energie. Wat niet hetzelfde is als een hekel hebben aan dit soort dingen. Het is alleen snel genoeg geweest. Een introvert die op het werk veel met mensen te maken heeft, zal het heerlijk vinden om ‘s avonds en in de weekenden alleen te zijn. Met een boek op de bank, een film kijken, wandelen. Voor een introvert is dit niet saai. Het is keihard nodig om .

Voor een extravert is dit vaak lastig te begrijpen

Extraverten vinden het heerlijk om van de ene naar de andere afspraak te gaan. De vrijdagmiddagborrel is voor hen een uitstekend begin van hun weekend. Meer dan een enkel avondje alleen zijn leidt tot onrust en het gevoel eenzaam te zijn. Extraverten hebben juist prikkels van buiten nodig. Dan pas voelen zij zich levend en energiek. Een gebrek aan prikkels zorgt ervoor dat zij zich een tikje depressief gaan voelen.

Alleen is niet eenzaam

Aangezien extraverten zich eenzaam gaan voelen als ze alleen zijn, kunnen ze niet goed begrijpen dat introverten dat juist fijn vinden. Ze proberen om je mee te krijgen naar feestjes of de kroeg in. En snappen oprecht niet dat je dat niet wil. Of dat je na een uurtje het wel genoeg vindt en lekker naar huis gaat. Zij doen dat alleen wanneer ze niet lekker in hun vel zitten. Door de nadruk op extraverte vormen van plezier kun je als introvert weleens het gevoel hebben dat er wat mis is met jou. En dat is niet zo.

Wat is goed voor jou?

Hoe lastig ook, het begint bij jezelf: accepteer dat je introvert bent. Neem de tijd om te ontdekken wat dat voor jou betekent. Wat jouw introverte kwaliteiten zijn én jouw introverte behoeften. Dé introvert bestaat immers niet. Het gaat er dus om dat je uitvindt wat voor jou werkt.

Wanneer je beter snapt hoe jij in elkaar zit en wat jij nodig hebt, wordt het ook makkelijker om keuzes te maken die goed zijn voor jou. En dan kan het heel prima zijn dat je de ene keer wel meegaat en de andere keer niet.Wanneer introverten en extraverten elkaar beter begrijpen dan kunnen ze juist elkaars beste kanten naar voren laten komen.

Geniet van jezelf en al je eigenschappen, er bestaat geen goed of fout, er bestaat alleen “Jij”.

‘Introverte mensen zijn het levende bewijs dat deze rijke en gevarieerde wereld met zijn overvloedige en bedwelmende leven zich niet slechts buiten ons afspeelt, maar ook van binnen bestaat. Hun leven leert ons meer dan hun woorden. Hun leven leert ons de andere kant, het innerlijke leven waar onze beschaving zo pijnlijk veel behoefte aan heeft.’

– Carl Jung -

Bron: Elaine Aron