BLOG POST

Mijn tips voor gevoeligheid

Lang stoeide ik met hoe om te gaan met mijzelf als sensitief persoon. In mijn vorig artikel lees je mijn ervaring over hoe ik mij voelde jarenlang als hooggevoelige. Ik ben gaan lezen hierover want ik vond bij toeval of op intuitie een boekje. Wat herkende ik veel! Inmiddels weet ik hoe om te gaan met mijn sensitieve kant. Ik moet zeggen dat dit nu heel natuurlijk gaat. Want het is mijn 1e natuur. Te Zijn wie ik ben. Net als jij.

Hoe deed ik dat?

Signalen van gevoel en lichaam

Ik leerde naar mijn gevoel en lichaam te luisteren. Ik kan nu heel goed voor mijzelf zorgen. De afhankelijkheid naar anderen, de bevestiging, waardering nodig hebben maakte plaats voor zelfstandigheid en zelfvertrouwen.

Je gevoel en lichaam geven echt aan wat goed voor je is en wat niet. Fysieke signalen waren voor mij moe zijn in drukke winkels, hoofdpijn, eczeem. Mentaal was ik emotioneel, ging de diepte in, trok me alles persoonlijk aan.

Ik leerde steeds positief te bijven over mijzelf, me te uiten, mijzelf te helen.

Gevoel en fysieke signalen heb ik dus leren herkennen. Ik ben gaan leren wat mij energie gaf en wat mij energie kostte, hoe ik me voelde. Ik hield een dagboek bij daarvoor. In tekeningvorm. Groen = energiegever, rood = energievreter. Dan kon een situatie zijn, mensen, werk. Daarin bracht ik verandering. Grenzen aangeven is er nog zo een. Wat niet fijn voelt, niet doen.

Het best wat ik ooit voor mijzelf heb gedaan was het besluit nemen niet langer in de slachtofferol te blijven hangen. De vinger naar anderen te wijzen omdat zij mij niet snapte. Ik was verantwoordelijk voor mezelf. En toen ging ik vechten, lezen, accepteren. Met vallen en opstaan.

In balans blijven

Mijn balans vond ik door mezelf te accepteren, kleine stapjes te nemen en een of twee activiteiten per dag te plannen. Wat mij vooral heeft geholpen is mezelf leren begrijpen. Tijd vrij te maken, me op mezelf te richten. Een gezonde egoisme aan de dag leggen. Zonder mijn zorgzaamheid voor anderen te verliezen.

Nog meer tips:

1. Trek je grens. Voel wat goed is voor jou en wat niet. Spreek dat uit en doe niet mee.

2. Accepteer dat je een goudmijn bent. Voor jezelf en anderen. Accepteer dus je gevoeligheid. Je 1e natuur. Zo ben je geboren. Dit ben jij. Lees erover, sluit je aan bij groepen, forums. Zo voel jij je niet zo alleen hierin.

3. Communieer met de mensen die je dierbaar zijn. Zeg dat je hooggevoelig bent. Durf. Anderen snappen je beter. Zo niet, dan mag je los laten. Jij bent niet verantwoordelijk voor hoe zij aankijken tegen HSP.

4. Emoties. Kijk waar jij emotioneel zo door wordt geraakt. Is het waar? Misschien zijn het wel gevoelens van anderen. Is het van jezelf, schrijf het op.

5. Luister naar je lichaam. Is het moe, ga dan rusten. Een eigen plek in huis is voor hoogevoeligen erg belangrijk. Creeer die en kom daar tot rust met muziek, meditatie, omring je spulletjes waar je blij van wordt.

6. Doe een of twee dingen per dag, afhankelijk van de duur, zwaarte van een actie of afspraak. Geef aan bij het maken van een afspraak dat het kan voorkomen dat je die niet na kan komen omdat je energienivo laag is. Door dit van te voren aan te geven zijn mensen al voorbereid. Maak een andere afspraak of zeg af. Voel je niet schuldig.

7. Eten en drinken. Eet gezond en drink zo min mogelijk alcohol en koffie. Slaap voldoende, ontspan, doe iets creatiefs. Zorg voor jezelf.

8. Zoek werk dat bij jou past. HSP'ers zijn de beste adviseurs. Zoek een rustige werkplek met weinig prikkels of bewaak die heel goed.

Het is een proces, maar een goed proces want het is van jou. Zo leer jij jezelf kennen en accepteren om jouw gift aan de wereld te geven. Want een gift heb je. Je bent je eigen goudmijn en als je die hebt aangeboord ben je blij om wie JIJ bent!.